Het verhaal van de drie zussen

Loes Sloots zocht in eerste instantie contact met VIPE voor haar buurvrouw. Maar eenmaal samen bij Linda aan tafel, dacht ze ook aan haar eigen toenemende kaalheid en die van twee haar zussen. Geen van allen ziek, maar wel behoefte aan een pruik. Inmiddels lopen deze vier vrouwen er fier bij met hun nieuwe haarwerk.

 

Loes: “Ik woon in appartementencomplex waar ik de 88-jarige Annie regelmatig tegenkom. Ze droeg altijd een pruik waarvan je goed zag dat die echt versleten was. Ze hield alles met schuifspeldjes bij elkaar. Toen las in de krant over stichting VIPE die Brabander van het Jaar geworden was en ben ik op de website gaan kijken. Da’s misschien wel iets voor Annie, dacht ik meteen. Dus heb ik haar aangesproken en gevraagd: ‘Zou jij graag een nieuwe pruik willen?’ Nou dat wilde ze heel graag, maar ja, veel te duur. Daar had ze echt het geld niet voor. Ik vertelde haar van Stichting VIPE en dat ze daar misschien een gratis pruik kon krijgen. Nou, daar geloofde ze niks van, maar ze wilde best een keer mee.

“Ik heb VIPE gebeld, de situatie uitgelegd en kreeg meten een enthousiast JA! en de vraag of ik een foto van Annie wilde opsturen. We zijn samen naar Helmond gereden waar Linda ons geweldig ontving. Ze had naar aanleiding van de foto al verschillende pruiken klaargezet. Daar zat een prachtig exemplaar voor Annie bij. Ze is helemaal gelukkig met haar nieuwe pruik. Mensen blijven maar vragen of ze naar de kapper is geweest omdat haar haar zo mooi zit en dan zegt ze trots: ‘Nee, Loes heeft ervoor gezorgd dat ik een nieuwe pruik heb. Gratis gekregen van VIPE.’”

Pas later heb ik Linda opnieuw opgebeld en verteld over mijn eigen situatie. Dat ik een haarstukje draag omdat ik steeds kaler wordt door erfelijke haaruitval en over een tijdje zeker ook een pruik zal moeten dragen, net als mijn moeder en mijn zussen. Ik vroeg haar of ik misschien ook in aanmerking kon komen voor een pruik. Dat bleek het geval. Dus ik ben opnieuw naar Helmond gereden, dit keer voor mezelf. En ook nu had Linda vanalles klaargezet. Echt geweldig hoe ze dat doet. Ik heb toen een mooie pruik uitgezocht, maar eenmaal thuis kwamen de twijfels. Het voelde toch niet helemaal goed wanneer ik in de spiegel keek. Wat voelde ik me bezwaard, krijg je een gratis pruik en ben je niet tevreden. Toch naar Linda gebeld of ik misschien mocht ruilen. Linda stelde me meteen op mijn gemak. We maakten opnieuw een afspraak en ik heb een nieuwe pruik uitgezocht. Helemaal top! Zolang ik nog voldoende haar heb om mijn haarstukje vast te zetten, gebruik ik beide. Het is zo fijn om er verzorgd uit te zien. Dat vinden mijn twee zussen ook, dus heb ik ze enthousiast verteld over VIPE en de gratis pruiken. Net als Annie vroegen ze zich af: hoe kun je zoiets duurs nu gratis weggeven? Zoals VIPE zegt, het is duurzaam om ze opnieuw te gebruiken en je maakt mensen heel blij. Mijn zussen zijn net zo gelukkig met hun nieuwe pruik als Annie en ik. Dat verhaal vertellen we graag door. Ook dat je dus helemaal niet ziek hoeft te zijn om een pruik van VIPE te krijgen. De reden dat je kaal bent is niet belangrijk. Heb je behoefte aan een pruik, dan kun je bij deze lieve mensen terecht. Geweldig, toch!

Dit verhaal is verteld opgetekend door Aldi van Lierop, onze ‘verhalenvanger’.