Het verhaal van Loes

Erover praten maakt het voor iedereen makkelijker

Op het moment van het interview heeft Loes net twee van zestien chemokuren achter de rug. Ze voelt zich naar omstandigheden goed en besloot vanwege de hitte blootshoofds naar buiten te gaan. “Dat was confronterend en bevrijdend tegelijk. Wen er maar aan, zeg ik tegen mezelf, en praat erover. Voor de dagen dat ik me straks minder sterk voel, heb ik een mooie pruik van VIPE klaarliggen.”

“Ik heb de pruik inderdaad nog niet gedragen omdat ik me nu oké voel met een petje of gewoon zonder iets. Afgelopen zondag heb ik mijn kale hoofd voorzichtig aan mijn kleinkinderen van 4,5 laten zien en voelen. Dat vonden ze wel wat vreemd, maar ik vind het belangrijk om open en eerlijk te zijn. Als ik de drempel laag houd en erover praat, wordt het voor de mensen om me heen makkelijker om dat ook te doen. Zo blijven we in contact. Ik ben positief ingesteld. Erover praten helpt mij om het luchtig te houden.”

“Mijn man hoorde via Omroep Brabant over VIPE en zei: ‘Ga gewoon eens kijken!’ Op zich had ik nog niet echt behoefte aan een pruik, maar ik heb naar mijn chirurg geluisterd. Die zei: ‘Je krijgt straks ook slechtere dagen. Dan wil je minder aangestaard worden en gewoon als Loes over straat kunnen’. Ik dacht: Dat is wel waar. Met die gedachte in mijn achterhoofd heb ik met VIPE gebeld. Op de website heb ik een aantal pruiken uitgezocht. Die lagen mooi klaar bij mijn afspraak. Eén daarvan stond op een pop, een pruik in mijn eigen haarkleur, en die was meteen goed. Wat me opviel was de professionaliteit. Ze pakte de pruiken alleen met handschoenen aan, heel hygiënisch. Ik kreeg ook nog een borstel, shampoo, conditioner en een aantal sjaaltjes mee. Ik vind het grandioos dat VIPE bestaat. Het scheelt zo ontzettend veel geld, voor mij persoonlijk maar ook voor de zorgverzekeraars. We weten allemaal dat de zorgkosten de pan uitrijzen.”

Loes is inmiddels een echte ambassadeur voor VIPE. “Met een groepje van vier vrouwen komen we eens per maand in het ziekenhuis in Uden samen. We hebben ook een app-groepje. De inloopochtend in Uden wordt georganiseerd door het Vicky Brownhuis uit Den Bosch. Voordat ik over mijn ervaringen vertelde, hadden zij nog nooit van VIPE gehoord. Nu zijn ze net zo enthousiast als ik. Door je eigen verhaal te delen, help je dus ook anderen.”

 

Loes is op 27 december 2019 overleden aan de gevolgen van kanker.